Nasi uczniowie biorą udział w ogólnopolskich i międzynarodowych projektach. Szczególnie chętnie realizujemy projekty we współpracy ze szkołami dla uczniów ze SPE.
We wrześniu i październiku 2021/2022 klasa 2c wzięła udział w ogólnopolskim projekcie eTwinning „Szkolna spiżarnia”. Projekt jest dedykowany szkołom specjalnym, integracyjnym i przyszpitalnym. Jego głównym celem jest współpraca uczniów w zakresie praktycznego działania, przygotowywania jesiennych przetworów z warzyw i owoców. Uczestnicy przygotowali przetwory według własnych przepisów, którymi dzielili się z na forum projektu, oraz przepisów innych członków projektu. W ramach tej współpracy powstała wspólna książka kucharska z przepisami: https://www.storyjumper.com/book/read/114081602/614a2005b3828
Klasa 2c przygotowała sałatkę szwedzką oraz kompot gruszkowy. Ten ostatni przypadł do gustu wielu kolegom i koleżankom z projektu, którzy przygotowali go według naszego przepisu. My też sięgnęliśmy po jeden z przepisów poznanych dzięki projektowi – tarte buraczki od uczniów SPP w Kaczynie. Nasza szkolna spiżarnia wygląda imponująco! Zapowiada się smakowita zima 😉
Działania uczestników projektu można zobaczyć na projektowym blogu: https://szkolnaspizarnia.blogspot.com/
Zapraszamy do GALERII